Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΠΑΓΩΣΕ Η ΤΕΡΝΑ ! ΤΖΙΦΟΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΑΤΟΥΛΗ ! ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΚΕΛΑΗΔΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ''ΙΔΕΕΣ'' !

ΠΗΓΗ : http://enimerosipeloponnisou.blogspot.gr/


Παγώνουν μέχρι το καλοκαίρι οι εξελίξεις της σύμβασης ΤΕΡΝΑ. Οι δήμοι χρηματοδοτήθηκαν για την ενδιάμεση περίοδο και η κυβέρνηση μελετά την δημιουργία ΧΥΤΥ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα

Η πολιτική ανατροπή και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση επιφέρουν, όπως όλα δείχνουν, το τέλος των «φαραωνικού τύπου» σχεδιασμών στην διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Η κυβέρνηση, με βάση τις διακηρυγμένες αρχές της ετοιμάζει νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν τα μοντέλα περιφερειακής διαχείρισης, μέσω ΣΔΙΤ, που είχαν υιοθετηθεί και θα επανέλθει στην πεπατημένη της αξιοποίησης των δομών των ΟΤΑ.
Όπως γίνεται σαφές, έχει στην διάθεσή της όλο τον αναγκαίο χρόνο για αλλαγή του Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασμού, τους οποίους και ετοιμάζει, καθώς ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει παγώσει, εν αναμονή των αποφάσεων του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο και εκδικάζει (στις 13 Μαΐου 2015) σχετικές προσφυγές (η αποφάσεις θα δημοσιευτούν πολύ αργότερα).

Οι δέκα κυβερνητικοί βουλευτές της Πελοποννήσου (ΣΥΡΙΖΑ), και η Περιφερειακή Παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» (ΣΥΡΙΖΑ), με ταυτόσημες ενέργειες (ερώτηση προς αρμόδιους υπουργούς και ανακοίνωση «υπόδειξης σχεδίου δράσης»), δείχνουν να προεξοφλούν το μέλλον της προς έλεγχο σύμβασης της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ και να γνωρίζουν τις αλλαγές που θα γίνουν.
Η δημιουργία ΧΥΤΥ και η αύξηση της αποδοτικότητας των διαδικασιών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, με αναβάθμιση των διαδημοτικών συνεργασιών και συντονιστική ευθύνη (ίσως και πηγή χρηματοδότησης) τους ΦΟΔΣΑ εμφανίζεται να είναι το μοντέλο που προωθείται.
Διαβάστε την ανακοίνωση της περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» που εκδόθηκε εις απάντηση της δημόσιας κατηγορίας που τους απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ότι «αποκρύπτουν από τους πολίτες την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκαν οι προσφυγές των κατοίκων της Οιχαλίας οι οποίοι είχαν προσβάλλει την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ, στην περιοχή του».


Τι λέει η «Πελοπόννησος Πρώτα»
για τις εξελίξεις στην διαχείριση
των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

«Επειδή τον τελευταίο καιρό πολλά γράφονται για την εξέλιξη του διαγωνισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ  της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:
Οι πρόσφατες απορρίψεις από το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις 1076& 1077/24-3-2015 ) των ενστάσεων των κατοίκων και του Δήμου Οιχαλίας, αφορούν κύρια διαδικαστικά, διοικητικά  θέματα στη διαχείριση του έργου. Δεν αφορούν ζητήματα περιβαλλοντικά και επιστημονικο-τεχνικά που θα εξεταστούν από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 13/5/2015 μετά από ένσταση πολλών φορέων (μεταξύ αυτών  και η προσφυγή των Περιφερειακών Συμβούλων  της παράταξής μας ) κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου από τον προηγούμενο Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι παραπάνω αποφάσεις του ΣτΕ προφανώς επηρεάζουν τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι προέκυψε  η 54/9-3-2015 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανέβαλλε τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων της Διοίκησης , έως την έκδοση των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ.
Το απαράδεκτο στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι  ότι, μ’  ευθύνη της Περιφέρειας και της στάσης αρκετών Δημάρχων, καθημερινά  το πρόβλημα επιδεινώνεται  σε πολλές πόλεις της Περιφέρειάς μας.
Απαιτείται από την πλευρά της Κυβέρνησης να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες , όπου σε συνέχεια της οριστικοποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) θα κατατεθεί πλήρης πρόταση εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης αντίθετη με αυτή των ΣΔΙΤ, όπως κατά καιρούς έχουμε αναλύσει.
Μέσα απ’ αυτή επιβάλλεται άμεσα σε συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους
1.    Η αντιμετώπιση της ενδιάμεσης φάσης έως την οριστικοποίηση του σχεδίου  
2.    Η δημιουργία ενός (1)  τουλάχιστον ΧΥΤΥ  σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.